O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skaypik
    Drive
    • 2009
    • 51

Zamieszczone przez Shadoon
    wynika z tych postów ze 1.4 tsi to jednak marny wybór... :?

Skąd wiesz czy u ciebie nie terkoce głośniej tylko tego nie słyszysz bo zagłusza ja praca silnika. :roll:

Komentarz

• Shadoon
      Ambiente
      • 2005
      • 161

Zamieszczone przez skaypik

Skąd wiesz czy u ciebie nie terkoce głośniej tylko tego nie słyszysz bo zagłusza ja praca silnika. :roll:
      Pewnie terkocze, w moim terkocze też z przodu (jakiś zaworek od spalin. Powiem wiecej tez zamowilem 1.4 TSI w styczniu.
      Octavia Ambiente (ICE) 1.6 i Octavia II FL ELEGANCE 1.4 TSI

Komentarz

• luckyluc
        Drive
        • 2010
        • 78

Zamieszczone przez Maicroft
        Jaki stan paliwa trzymacie, albo ile najwiecej wlaliscie przy tankowaniu ??
        Tankuje do pełna (drugie, trzecie odbicie), najpóźniej tankowałem jak zapalała się rezerwa. Być może głośniej terkocze jak jest pełen bak. Generalnie nie ma reguły.

Odnośnie mrozów. Jak wytłumaczysz, że w testowym samochodzie pompa pracuje cicho. Słuchać ciągły, cichy szum. Tak samo jak w jednym z nowych samochodów, który był na hali szykowany do odbioru dla klienta. On też był pod wpływem niskich temperatur.
        Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• skaypik
          Drive
          • 2009
          • 51

Nikt się nie upiera że jest to wina mrozów :P
          Po prostu wszystko trzeba brać pod uwagę :roll:

Komentarz

• RS
            Ambiente
            • 2009
            • 238

Moim zdaniem terkotania nie powinno być i absolutnie nie powinno sie tego ignorować . Odpowiedź - ten typ tak ma , bezpowrotnie minęła wraz z PP.Polmozbyt . Tak ma nie być i ASO jest od tego aby się tak stało . Panowie walczcie o swoje , ja na razie nie odczuwam tej przypadłosci wiec mogę tylko obserwowac przebieg zdarzeń . Jezeli jak piszecie problem jest ponadjednostkowy to ASO juz o tym wiedzą , kwestia czasu jak bez zmruzenia oka będą wymieniać pompy na nowe . W moim poprzednim aucie było podobnie , nistety mnie przypadło ruszyc " góre lodową " ( doszło do interwencji w siedzibie głownej firmy w USA ) , a potem serwisy naprawiały usterke bez szemrania .
            Powodzenia w walce z ASO

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez skaypik

w 1,6 :?: :!:
              przecież tam jest tak samo cicho (przynajmniej w O2).

i NIC nie terkocze, specjalnie sprawdzałem wczoraj, przebieg 25kkm :idea:
              jest błoga cisza.

[ Dodano: Nie 14 Lut, 10 21:06 ]
              auto ma rok i 2 miesiące, być może jakąś serię tych pomp wypuścili potem :?:
              dziwne, że akurat w 1,4 tylko :roll:
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• rkb
                RS
                • 2008
                • 2152
                • Rapid Spaceback (NH1)
                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

z silniczkow 1.8, 1.4 16v i 1.6 cisza, a jak w 1.4 TSI jest taka pompa jak w innych modelach to musi cos powodowac ta usterke, moze jakis babol w sterowniku ?
                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Krzysiek25
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 154
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

loyd, ja mam 70000 powodów, dla których imo warto jest "robić z tego tytułu jakiś problem". To czy na zakup nowego auta muszę pracować pięć miesięcy czy pięć lat nie ma żadnego znaczenia, tak samo to że jest to skoda a nie bmw nie oznacza, że przyjmę każdą usterkę za "normę". Mogę przyznać, że nie mam w środku skóry i drewna i nie czuję się jakbym siedział "na salonach", bo to nie bentley continental, albo że nie czuję się jakbym jeździł po miękkim dywanie, bo to w końcu nie audi a8.. Za 6-7lat uznam pewnie, że szkodnik ma prawo sobie poterkotać, bo nie jest w końcu nowy.. Ale właśnie teraz JEST NOWY i NIE MA PRAWA terkotać po czterech miesiącach użytkowania! Jeśli przyjmiemy, że nowy samochód ze średniej półki ma prawo mieć usterki uprzykrzające jazdę, jest to normalne i nikt w serwisie nie kiwnie palcem chyba że auto padnie albo skończy się gwarancja ;p tzn, że my-właściciele nowych samochodów jesteśmy idiotami, nie dość że przepłaciliśmy na wejściu, to na dodatek teraz sami się ośmieszamy, tworząc sztuczne problemy i domagając się czegoś co nam się nie należy.

martinex, (pomiar wg komputera) średnie spalanie w łódzkich korkach - m-y 9 a 10; jazda "opłotkami" w normalnym ruchu tzn w miarę możliwości ciągła jazda byle nie gaz-hamulec-gaz przez centrum - koło 8; trasa do 120km/h - 6.5; trasa 120-140 km/h - do 7.5.

Raz zszedłem do 5.7 (Łódź nocą) ale nie wiem kto się bardziej męczył - ja czy szkodnik

Właśnie wróciłem z weekendowego wypadu na południe, zrobione 550km, przekroczone w sumie 8.7tys km, terkocze nadal + pojawił się kolejny terkot w komorze silnika teraz pracuje jak diesel :P może coś się poluzowało, w każdym razie będę miał o czym rozmawiać we wtorek w aso. :|

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

Zamieszczone przez Krzysiek25
                    loyd, ja mam 70000 powodów, dla których imo warto jest "robić z tego tytułu jakiś problem". To czy na zakup nowego auta muszę pracować pięć miesięcy czy pięć lat nie ma żadnego znaczenia, tak samo to że jest to skoda a nie bmw nie oznacza, że przyjmę każdą usterkę za "normę". Mogę przyznać, że nie mam w środku skóry i drewna i nie czuję się jakbym siedział "na salonach", bo to nie bentley continental, albo że nie czuję się jakbym jeździł po miękkim dywanie, bo to w końcu nie audi a8.. Za 6-7lat uznam pewnie, że szkodnik ma prawo sobie poterkotać, bo nie jest w końcu nowy.. Ale właśnie teraz JEST NOWY i NIE MA PRAWA terkotać po czterech miesiącach użytkowania! Jeśli przyjmiemy, że nowy samochód ze średniej półki ma prawo mieć usterki uprzykrzające jazdę, jest to normalne i nikt w serwisie nie kiwnie palcem chyba że auto padnie albo skończy się gwarancja ;p tzn, że my-właściciele nowych samochodów jesteśmy idiotami, nie dość że przepłaciliśmy na wejściu, to na dodatek teraz sami się ośmieszamy, tworząc sztuczne problemy i domagając się czegoś co nam się nie należy.

Ależ mi nie chodzi o to, żeby nie robić problemów jak się auto zepsuje. Uważam po prostu, że praca pompy paliwowej przedstawiona w tym temacie nie jest żadną awarią. Jak już pisałem - chcesz mieć auto super wyciszone, nietrzeszczące itp - kup audi, bmw, albo bentleya. Niestety skoda nie jest autem z klasy wyższej od którego można wymagać idealnej, bezszelestnej pracy. Tyle w temacie.

Komentarz

• karpecik
                      Rider
                      • 2004
                      • 279

Zamieszczone przez golibroda
                      W oplach astrach jest taki problem co się nazywa rezonans wydechu. Przy parze określonego biegu i prędkości ( a co się z tym wiąże określonych obrotach ) występuje tzw buczenie.
                      Jest to np 60 km/h na III, 80km/h na IV i 100km/h na V.

Sprawa nie do całkowitego wyeliminowania. Jedyną radą było zamontowanie na rurze układu wydechowego tzw łącznika elastycznego, który ten hałas zmniejszał.

Może tutaj jest podobne zjawisko ?

Może pomogą inne wieszaki do wydechu, a może zniknie jak się zrobi cieplej bo teraz jest wszystko sztywne :szeroki_usmiech
                      Potwierdzam podobną sytuację w Oplu Omega, którego sprzedałem. Przejeździłem z tym 50K km i olewałem to.
                      Na razie w O2 nie zaobserwowałem jakiegoś dziwnego efektu.

Komentarz

• rlapinski
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 138

Dziś rano jadąc do pracy posłuchałem trochę mojego auta z wyłączonym nawiewem i radiem - faktem jest, że pompa pracuje głośniej niż silnik :roll:
                        Są momenty, kiedy słychać ją bardziej (wydaje mi się, że po zgaszeniu ciepłego silnika i jego ponownym włączeniu).
                        Dźwięk ten jest rzeczywiście dość irytujący i chętnie bym się go pozbył. Może rzeczywiście rozwiązaniem jest jakieś zbiorowe pismo do SAP? Chętnie się pod czymś takim podpiszę.
                        Może warto również ustalić z jakiego okresu produkcji pochodzą octavie z hałasującymi pompami - moja z września 2009.

[ Dodano: Pon 15 Lut, 10 09:06 ]
                        Zamieszczone przez loyd
                        Ależ mi nie chodzi o to, żeby nie robić problemów jak się auto zepsuje. Uważam po prostu, że praca pompy paliwowej przedstawiona w tym temacie nie jest żadną awarią. Jak już pisałem - chcesz mieć auto super wyciszone, nietrzeszczące itp - kup audi, bmw, albo bentleya. Niestety skoda nie jest autem z klasy wyższej od którego można wymagać idealnej, bezszelestnej pracy. Tyle w temacie.
                        Byłaby to racja gdyby auto zachowywało się tak od nowości - jest jednak inaczej - hałas pompy pojawia się wraz z przejechanymi kilometrami. To wydaje mi się jest podstawa do reklamacji.

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

Z biegiem czasu w twojej skodzie zacznie pojawiać się coraz więcej dziwnych odgłosów, które nie będą świadczyły o jej uszkodzeniu bądź awarii - będziesz ciągle z tym jeździł do ASO (puki auto na gwarancji) ?. Wiem, że to nowe autko, z grupy VV itp. ale to wciąż tylko skoda (niestety). I żeby nie było niedomówień - sam taką kupuję.

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8037
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez loyd
                            Wiem, że to nowe autko, z grupy VV itp. ale to wciąż tylko skoda (niestety)
                            Nie ma znaczenia czy to jest TYLKO Skoda czy TYLKO Passat, czy TYLKO Honda , hałas pompki paliwa jak na tym filmiku nie powinien mieć miejsca i nie jest to normalna praca. Osobiście też bym to reklamował i nie odpuścił.

[ Dodano: Pon 15 Lut, 10 09:28 ]
                            Z biegiem czasu w twojej skodzie zacznie pojawiać się coraz więcej dziwnych odgłosów, które nie będą świadczyły o jej uszkodzeniu bądź awarii - będziesz ciągle z tym jeździł do ASO (puki auto na gwarancji) ?.
                            Po to jest gwarancja, aby usuwać niedoróbki i po to się kupuje nowe auto w salonie.
                            I dzięki takim reklamacją producent wie co ma poprawić i na co zwracać uwagę w przyszłości, aby klientów nie stracić.
                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• rlapinski
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 138

Zamieszczone przez loyd
                              ale to wciąż tylko skoda (niestety)
                              Tylko czemu kosztuje porównywalnie tyle co Golf :P Jeśli cena jest porównywalna to jakość też powinna być. Większą tolerancję na niedoróbki mógłbym mieć gdybym kupił jakiegoś koreańczyka, który jest tańszy. Faktem jest, że pompa pracuje głośno i jeśli miałaby tak pracować, to producent powinien pomyśleć o lepszym jej wyciszeniu.
                              Nauczmy się być wymagającymi konsumentami, bo w przeciwnym wypadku ciągle będą nam wciskać badziewie - później wszyscy narzekają, że ASO mamy marnej jakości.

Komentarz

• Piotr AMP
                                Rider
                                • 2009
                                • 250

Zamieszczone przez loyd
                                Z biegiem czasu w twojej skodzie zacznie pojawiać się coraz więcej dziwnych odgłosów, które nie będą świadczyły o jej uszkodzeniu bądź awarii - będziesz ciągle z tym jeździł do ASO (puki auto na gwarancji) ?. Wiem, że to nowe autko, z grupy VV itp. ale to wciąż tylko skoda (niestety). I żeby nie było niedomówień - sam taką kupuję.
                                Kolego proszę Cię, zrozum istotę sprawy. My nie mówimy tu o czymś co jest od nowości i nie mówimy o czymś co było wiadome gdy kupowaliśmy auto, to zaczeło się dziać później wiec stan towaru nie jest taki, na jaki się zdecydowałem - to jest jak wada ukryta za którą przysługuje zwrot i wymiana bez dyskusji i nie chodzi o to, że pompa działa lub nie - ja nie chciałem auta z głośną pompą i tak nie było jak je kupowałem.
                                I daj spokój, z gadką, że też ją kupujesz bo to nie uwiarygadnia Twojej obrony tej usterki, dla mnie to bez sensu.
                                Pozdrawiam
                                Piotr

Komentarz

• karpecik
                                  Rider
                                  • 2004
                                  • 279

Zamieszczone przez loyd
                                  No to masz dziwne podejście do swoich pieniędzy. Kupujesz coś na co będziesz narzekał?? :shock:

Komentarz

• loyd
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2342

Zamieszczone przez karpecik
                                    Zamieszczone przez loyd
                                    No to masz dziwne podejście do swoich pieniędzy. Kupujesz coś na co będziesz narzekał?? :shock:

Po prostu nie mam zamiaru się tym przejmować. Jak pompa się zepsuje to pojadę do serwisu.

Oczywiście sytuacja będzie inna jak pompa zacznie pracować bardzo głośno - w posób wyraźnie zauważalny przy włączonej klimatyzacji i radiu. Wtedy też będę się awanturował - ale tu ludzie pisali, że ten odgłos jest zagłuszany przez nawiew ustawiony na "2" (a ja na takim zawsze jeźdzę).

Komentarz

• rlapinski
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 138

Zamieszczone przez AdamB
                                      I dzięki takim reklamacją producent wie co ma poprawić i na co zwracać uwagę w przyszłości, aby klientów nie stracić.
                                      Skoda chyba chce się zmieniać - widać to po przepaści dzielącej O1 i O2

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Zamieszczone przez rlapinski
                                        Zamieszczone przez AdamB
                                        Skoda chyba chce się zmieniać - widać to po przepaści dzielącej O1 i O2
                                        Akurat ja widze ta przepasc, bo na gwarancji w OI to troche rzeczy bylo robionych, a w OII nic :roll:
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• luckyluc
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 78

Zamieszczone przez Krzysiek25
                                          Właśnie wróciłem z weekendowego wypadu na południe, zrobione 550km, przekroczone w sumie 8.7tys km, terkocze nadal + pojawił się kolejny terkot w komorze silnika teraz pracuje jak diesel :P może coś się poluzowało, w każdym razie będę miał o czym rozmawiać we wtorek w aso. :|
                                          Upewnij się czy ten drugi terkot/stuki pochodzą z silnika. Na początku też tak myślałem. Po paru tygodniach sprawdzania okazało się, że to osłona termiczna się poluzowała i wpadała w rezonans. Niestety terkot pompy nadal pozostał...
                                          Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• rlapinski
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 138

Zamieszczone przez luckyluc
                                            Wracam z ASO. U mnie oprócz terkotania było jeszcze telepanie. Telepała się osłona termiczna, a terkocze...
                                            Mam pytania o to telepanie. Czy dochodziło ono z tylnej prawej części auta (szczególnie słyszalne jak wjedzie się prawym tylnym kołem w dziurę)? Co to za osłona termiczna (jakiej części) i gdzie dokładnie się znajduje? Na czym polegała naprawa tego elementu i czy pomogło to na stałe czy doraźnie?

Komentarz

• Marcinooo
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 332

Zamieszczone przez rlapinski
                                              Zamieszczone przez luckyluc
                                              Wracam z ASO. U mnie oprócz terkotania było jeszcze telepanie. Telepała się osłona termiczna, a terkocze...
                                              Mam pytania o to telepanie. Czy dochodziło ono z tylnej prawej części auta (szczególnie słyszalne jak wjedzie się prawym tylnym kołem w dziurę)? Co to za osłona termiczna (jakiej części) i gdzie dokładnie się znajduje? Na czym polegała naprawa tego elementu i czy pomogło to na stałe czy doraźnie?
                                              Mam to samo...

Komentarz

• rlapinski
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 138

Trochę niedorobione te nasze auta - terkocze, telepie się i do tego jeszcze piszczy jak jest zimny podczas zmiany biegów :/

Żeby nie było jak u Hitchcock'a... "Na początku trzęsienie ziemi, a potem napięcie rośnie"

Komentarz

• Krzysiek25
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 154
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Po wizycie w aso: wysłuchany pogłos pracującej pompy (dwie osoby w serwisie słyszały, co już uważam za swego rodzaju sukces ) ale niestety po odpaleniu auta testowego dla porównania, jedna konkluzja - "ten typ tak ma". Czyli tak jak się spodziewałem. Odnośnie hałasu z okolic silnika - na razie zamilkł, tak mi sie przynajmniej wydaje, w każdym razie wszystko ok poza irytującym terkotaniem pompy. Najwyraźniej trzeba będzie chyba samemu wyciszyć kanapę z tylu, żeby terkotanie się skończyło :P chyba, że okaże się że pompy są wadliwe i aso zaprosi na wymianę w ramach gwarancji rotfl

Komentarz

• Piotr AMP
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 250

Byłem w ASO dziś, tak wyszło, z moim terktaniem. Diagnoza: pompa - wyślemy zapytanie do SAP do pomocy technicznej proszę czekać.

Po 1,5 godziny serwisu teraz mam gorzej ponieważ jak przekręcam kluczyk to słyszę buczenie pompy jakies 2-3 sekundy przed odpaleniem a tego nie było wcześniej na 100%. Coś Panowie mechnicy ustawili lub włączyli bo to nowośc u mnie.

Czekam na odpowiedź SAP, zobaczymy.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Piotr

Komentarz

Pracuję...